Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
sobota, 28 maja 2011
Dżem rabarbarowy z odrobiną truskawek

Leżał sobie rabarbar i musiałm coś z niego zrobić, a nie miałam jakoś ochoty na ciasto, więc stwierdziłam, że zrobię dżem. Zostało mi jeszcze trochę truskawek, więc połączyłam te dwa owoce i wyszedł mi pyszny, lekko kwaśny dżem, taki jaki lubię :)

DŻEM RABARBAROWY Z ODROBINĄ TRUSKAWEK

SKŁADNIKI:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 garście truskawek, bez szypułek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Obieramy rabarbar, myjemy truskawki.
  • Rabarbar kroimy na kawałki 3-4 cm a truskawki na połówki.
  • Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy.
  • Dusimy ok. 40 minut pod przykryciem na malutkim ogienku, a potem jeszcze 20 bez pokrywki.
  • Wyparzamy słoik i gorący dżem kładamy do środka i stawiamy słoik do góry dnem na 24 godziny,żeby dobrze się zawekował.



Do zobaczenia :)