Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
środa, 25 maja 2011
Kopytka z pieczarkami w białym winie

Kopytka zostały zrobione z iemniaków z dnia poprzedniego. Uwielbiam je :)

No a pieczarki, w sumie wyszły piekarki z takim sosikiem, po to, aby kluseczki nie były samotne. Przepis na pieczarki wytrzasnełam ogladając program kulinarny "domowy Szef" czy jakoś tak. Trafiłam w 10 ! :D I kto by pomyślał, że z kopytek można zrobić takie danie. ;D

Kopytka z pieczarkami w białym winie

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • szklanka mąki
  • jajo
  • 1/2 kg świeżych pieczarek
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, masło

PRZYGOTOWANIE:

KOPYTKA

  • Ziemniaki tłuczemy, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy. Robimy wgłębienie i wbijamy tam jajo. Wyrabiamy na zwartą masę.
  • Wysypujemy odrobinę maki na stolnicę, kładziemy "ciasto kluskowe", dzielimy je na równe części i tniemy nożem kluski.
  • Gotujemy wodę, solimy ją. Obok postaw naczynie na kluski ze sporą ilością masła, deskę z kluskami i cedzak.
  • Wrzucamy kopytka do gotujacej się wody, mieszamy drewnianą łyżką. Jak woda znów zawrze, zmniejszamy gaz, przestajemy mieszać łyżką i za chwilę kluski powinny wypłynąć. Wyciągamy je łyżką cedzakową.
  • Odcedzone wkładamy do miski.
  • Czynność powtarzamy do momentu skończenia się surowych kopytek.

PIECZARKI W BIAŁYM WINIE

  • Pieczarki myjemy i kroimy cięko na plasterki. (Ja użyłam do tego robota kuchennego, pociełam je na tarczy, która kroi na plastry)
  • Rozgrzewamy masło na patelni.
  • Wrzucamy pieczarki i przykrywamy pokrywką na 5 minut na dużym gazie.
  • Zmniejszamy gaz, zdejmujemy pokrywkę i wlewamy kieliszek białego, wytrawnego wina. Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Zostawiamy je na średnim gazie bez przykrycia, aby alkohol wyparował na ok. 10 minut.
  • Przykrywamy je jeszcze na 5 minut, smakujemy, czy nie trzeba doprawić i gotowe.
  • Nakładmay kopytka na talerz,na nie pieczarki. Idealnie dobrana para :)



Do zobaczenia :)

czwartek, 19 maja 2011
Tarty, oscypek, piękne widoki + przepis na szparagi

Przepraszam, ze nie pisałam, ale przez ostatni tydzień byłam w górach, Tatrach po stronie Polskiej i Słowackiej. Nachodziłam się po górach, spiekłam sie na słońcu :) zajadałam sie pzepysznymi oscypkai, kapustą po góralsku. Same rarytasy.

:)

Oto kilka moich zdjęć.

widok z balkonu.

 

Tatry po stronie Słowackiej

oscypek 

 

SZPARAGI WEDŁUG WŁASNEGO POMYSŁU- na szybko

SKŁADNIKI:

  • szparagi - 12 sztuk
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • spory kawałek oscypka (najlepiej prawdziwego, z gór :) )
  • parmezan
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie wodę.
  • W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy końce, obieramy 2/3 długości i wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
  • Kiedy wszstko się gotuje trzemy na tarce swiezy parmezan a oscypek rwiemy na małe kawałki.
  • Ugotowaną kaszę kładziemy na pułmisek, na to układmay szparagi i posypujemy serami.

Łatwe, szybki i pyszne :)

 

 

 

do zobaczenia :)