Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
wtorek, 10 maja 2011
Zielony krem brokułowy

Uwielbiam brokuły i wszytsko co jest z nich zrobione.

Idealna zieleń i smak, który po odpowiednim przyprawieniu staje się rozkoszą dla podniebienia. Oczywiście, kiedy ktoś lubi warzywa :)

Przepis szybki, dla zabieganych i zapracowanych, a przy tym sycący i pożywny.

Zielony krem brokułowy

SKŁADNIKI:

  • 4 brokuły
  • ok. 0.75 l wody
  • sól, pieprz
  • świeży, tarty parmezan
  • łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  • Wodę zagotowywujemy z solą.
  • Myjemy brokuły, rozdzielamy na różyczki, łodygi obieramy, wkładamy do gotującej się wody i  wsypujemy łyzeczkę soy oczyszczonej (warzywa w ten sposób nie stracą swojego koloru)
  • Ugotowane warzywa, razem z wodą, wlewamy do malaksera, gdzie miksujemy go na krem, dodajemy 2-3 łyżki parmezanu, swieżo zmielony pieprz i jeszcze przez 15 sekund miksujemy, aby smaki się połączyły.
  • Przelewamy do kubków lub misek. Idealne są do tego grzanki z masłem. :)



Do zobaczenia :)