Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 23 maja 2011
Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

Przychodzę do domu, szparagi leżą na stole. Siedzę, myślę i wpadłam na pomysł szybki, pyszny i nieskomplikowany, wręcz banalny :)

Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • świezo starty parmezan
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednym garnku gotujemy wodę na szparagi, a w drugim wodę na makaron.
  • Myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do osolonej, gotującej sie wody. GOtujemy ok. 10 minut.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Odcedzamy szparagi, wyciagamy je, kroimy na 3 kawałki, wrzucamy znowu do garnka.
  • Makaron odcedzamy, wrzucamy do pokrojonych szparagów.
  • Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, włączymy pod spodem gaz i mieszamy przez 20 sekund.
  • Wyłączamy, nakładamy do miski, posypujemy odrobiną pieprzu, ewentualnie soli i swieżym parmezanem.



Do zobaczenia :)

niedziela, 08 maja 2011
Linguine z towarzystwem warzyw i ostrego kurczaka

Czytam o makaronach, czytam. Wokół mnie jest mnóstwo warzyw i się tak zastanawiam. Sieęam szybko po świeże pomidory, cuknie, wyciągam sery i  mięso z lodówki, z szawki makaron i passate.. Co z tego zrobić.. No i oto wymodziłam taki oto przepis. :)

Tym samym otwieram również akcję w Durszalku -  Warzywne Szaleństwo! - zapraszam

Linguinie z warzywami i ostrym kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • dwie, świeże cukinie
  • 3 małe, świeże pomidory
  • 2 małe, czerwone cebule
  • passata pomidorowa (1l)
  • 250 g makaronu linguine (lub innego np. spagetti)
  • świeży, starty parmezan
  • 2 łyżki serka koziego
  • garść włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek, kilka kropel ostrego sosu (np. Jamican style - pain is good lub tabasco), sól, pieprz, ostra mieszanka przypraw w młynku (z kamisa)

PRZYGOTOWANIE:

  • Na patelni podgrzewamy masło z oliwą.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i szklimy ją.
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, podsmazamy lekko przez 4 minuty.
  • Dodajemy pokrojone w kostke pomidorki i wlewamy passatę i  1/4 szklanki przegotowanej wody i dusimy na średnim ogniu.
  • W między czasie na osobnej patelni podsmażamy lekko piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawione sosem jamaican style lub tabasco, ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i solą.
  • Kiedy mięso jest już lekko podsmażone wrzucamy je do sosu.
  • Podprazamy orzechy i wrzucamy do warzyw.
  •  W między czasie gotujemy wodę na makaron. Kiedy będzie wrzeć, solimy łyżeczką soli i wrzucamy makaron. Gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, ale zostawiamy odrobinę wody. Linguine wrzucamy z resztą wody do sosu. Dodajemy mleko, serek kozi i starty parmezan. Chwilę gotujemy, ok 1 minuty.
  • Makaron nakładamy na głębokie talerze. :)

 



Do zobaczenia :)

środa, 04 maja 2011
Włoski makaron i pesto

Kiedy byłam  we Włoszech kupiłam mnówsto składników do gotowania : oliwy, szuszone pomidory, makarony, sery itp.

Z racji tego, że jestem chomikiem, szkoda było mi ich uzywać, bo tak ładnie wyglądały, ale w końcu stwierdziłam, że muszę coś wykorzystać, czyli szuszone pomidorki do chleba i makaron.

Jako, ze nie lubie samego makaronu postanowiłam zrobić pesto, ponieważ moża dostac już bardzo ładną bazylię. ; )

 

Włoski makaron z pesto

SKŁADNIKI:

  • ulubiony makaron ( ja użyłam z Włoch, 500g )
  • pęczek bazylii (czyli cała, bogata w dużą liści, doniczka bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 paczki orzechów włoskich (200 g, trochę więcej)
  • oliwa z oliwek ( do "zlepienia" całej masy)

PRZYGOTOWANIE:

  • Makaron gotujemy według przepisu, tylko skracamy czas gotowania o 1 minutę.
  • W między czasie podprażamy orzechy włoskie na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mieszamy ze sobą pozostałe składniki i dodajemy orzechy. Całość można utrzeć w moździeżu lub zmiksować w blenderze, do wyboru ; ) Dodajemy więcej oliwy w razie potrzeby.
  • Odcedzamy makaron, ale zostawiamy odrobię wody na spodzie.Wlewamy pesto do makaronu i łączymy wszystko na małym gazie.
  • Zdjemujemy z ognia.



 

Do zobaczenia ; )