Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 09 maja 2011
Rizotto z winnym kurczakiem i nutą szafranu

Ponieważ uwielbiam rizotto i robię je na okrągło, wymyślam coraz to nowe wariacje. Możliwe, ze spotkaliście się już z podobnym przepisem, mimo to, nie można się mu oprzeć.

Białe wino, szafran, świeży parmezan i listki świeżej bazylii do uzupełnienia potrawy = rozkosz dla podniebienia

Rizotto z winnym kurczakiem i nutą szafranu

SKŁADNIKI:

  • dwie piersi z kurczaka
  • 300 g ryżu arborio (lub innego do rizotta)
  • litr bulionu (np. cielęcego lub z kurczaka, może być z kostki, ale wysokiej jakości)
  • kieliszek białego, dobrego wina do rizotta
  • kieliszek białego, dobrego wina do kurczaka
  • łyżeczka nitek szafranu
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • łyżka masła
  • świeżo tarty parmezan
  • pieprz, liście świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  • Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w małe kwadraciki. Pieprzymy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 10 minut, co jakiś czas obracając mięso.
  • W między czasie, w osobnym garnku, roztapiamy łyżkę masła, 2-3 łyżki oliwy i lekko podgrzewamy. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, zmniejszamy ogień na bardzo mały płomień i szklimy cebulę.
  • Wracamy do kurczaka: po 10 minutach, kiedy jest lekko przysmażony, wlewamy kieliszek białego wina i zostawiały go na małym ogniu, aby alkohol wyparował
  • Kiedy cebulka się zeszkli wrzucamy ryż arborio, który wcześniej opłukalismy w zimnej wodzie, i podsmażamy, aż stanie się lekko przeźroczysty, ale uważamy, aby go nie przypalić.
  • W między czasie podgrzewamy (lub robimy, jeżeli z  kostki) bulion do ryżu. Kiedy się zagotuje, zostawiamy na jak najmniejszym gazie.
  • Wlewamy do ryżu kieliszek wina, mieszamy i czekamy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy po chochelce bulionu, czekamy aż płyn zostanie wchłoniety i potarzamy tą czynność, dopóki ryż nie przestanie wchłaniać bulionu.
  • Przykrywamy, zostawiamy na 5 minut.
  • W czasie, gdy rizotto się gotuje, ostawiamy kurczaka na bok, ściągając go całkowicie z ognia.
  • Do rizotta wrzucamy mięso, świezo starty parmezan i szafran. Dobrze mieszamy. (Jeżeli ktoś lubi mozna dodać jeszcze łyżkę masła).
  • Na wierzchu kładziemy listki bazylii i  pieprzymy do smaku.



Do zobaczenia :)

ps. zapraszam do udziału w mojej akcji na Durszalu