Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
wtorek, 24 maja 2011
Polędwica wieprzowa obsypada tymiankiem z dodatkiem pomidorków i cebuli

Zawsze kiedy przygotowyeuję mięso, jakiś nowy pomysł rodzi sie w mojej głowie. Za każdym razem coraz lepszy :) A że nie lubię jakoś za długo siedzieć w kuchni, a potrawy skomplikowane lub jakieś bardziej wyszukane składnikowo (nie za bardzo po polsu, ale wiecie o co mi chodzi :) ), to jest to szybki, ale bardzo smaczny przepis C:

Polędwica wieprzowa obsypana tymiankiem z dodatkiem pomidorów i cebuli

SKŁADNIKI:

  • chuda polędwica wieprzowa (masa ok.400g)
  • 6 małych, dojrzałych pomidorków
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ognista mieszanka przypraw (np.kamis w młynku)

 

PRZYGOTOWANIE:

  • Myjemy mięso i kroimy na dosć małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Na rozgrzaną patelnię kładziemy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy. (uważamy, żeby nie przypalić)!! Zmniejszamy ogień do minimum.
  • W miesce mieszamy mięso ze swieżym tymiankiem, cząbrem, solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw.
  • Zwiekszamy ogień pod patelnią iw rzucamy mięso.
  • Smażymy ok. 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką.
  • W tym czasie kroimy cebulę na cienkie plastry.
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pomidory, które rozgniatamy w ręce (uwaga będzie chlapać!), dodajemy cebulę, mieszamy i przykrywamy na 10 minut.
  • Po tym zcasie zdejmujemy pokrywkę smażymy jeszcze ok. 5-10 minut. (zależy od rozgrzania patelni, trzeba po prostu sprawdzic czy mieso jest gotowe)
  • Nakładamy na talerze. Świetnie komponuje się z makaronem (np. Tagliatelle ze szparagami) :)

 



Do zobaczenia :)

 

niedziela, 01 maja 2011
Pani Kaczka w parze z Panem Renetą i ziemniaczkami wkoło.

Uwielbiam kaczkę. Od długiego czasu chodziła za mną i moją mamą, dlatego stwierdziłyśmy, ze na weekend majowy bedzie jak znalaz. Jest czas na jej zrobienie i miła atmosfera. Jak zwykle kacza idzie w parze z kwaśną, szarą renetą, dodatkową mała gruszką oraz ziemniaczkami.

Palce lizać, polecam ; )

 

Kaczka z jabłkami i ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

  • Jedna, dorodna kaczka (2.5 kg)
  • 7 szarych renet
  • 2 zwykłe jabłka, małe
  • 1 mała, gruszka
  • sól, odrobina pieprzu
  • sherry do skropieniaduża
  • gałązka świeżego tymianku
  • ziemniaki (6 dużych ziemniaków)

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaczkę umyć. Natrzeć ją odrobiną soli, odrobina pieprzu i tymiankiem.
  • "Napakować" ją trzema, szarymi renetami oraz gruszką. Włożyć do brytfanny lekko wysmarowanej oliwą, obłożyć resztą jabłek. Skropić sherry. Przykryć folią aluminiową i włozyc do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  • Po godzinie zwiększyć temperaturę do 150 stopni.
  • Po kolejnej godzinie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, zalać wrzatkiem i posypać je miałka solą.
  • Po tej godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, odkryć folię i piec jeszcze przez 30 minut. 
  • Kaczka powinna być aromatyczna, nie sucha i MUSI pięknie pachnieć ;D



Do zobaczenia ;D