Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Po Wielkanocy, lecz o babie i białej królowej

Po Wielkanocy. Dużo pieczenia, gorąco buchało z piekarnika, w którym piekła się baba w glinianej, babcinej formie.  Moje spóźnienie, lecz mimo wszystko chciałabym się z Wami podzielić niezawodnym przepisem, z którego można wyczarować przepyszną pyszność dla podniebienia.

Pascha - czyli biała królowa

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia", który uważam za niezawodną i pełną niesamowitych przepisów gazetę. Tegoroczna pascha, to moja pierwsza w życiu pascha, dlatego zależało mi na dobrym przepisie. Przeczytałam i wypróbowałam, zrobiłam ją moimi drobnymi przeróbkami . Warto było. : D

 

SKŁADNIKI:

3/4 kg tłustego twarogu (dałam kilo) ;

1 laska wanilii (dałam 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 1/2 ziarenek z połowy laski wanilli)  ;

100 ml śmietanki kremówki (dałam 150 ml) ;

(dałam bakalie wedługo mojego uznania: 100 g żurawiny suszonej, 60 g orzechów włoskich, 150g rodzynek, 70 g migdałów, sparzonych i pokrojonych na kawałki, 40 g pokrojonych suszonych fig) ;

6 dużych zółtek ;

350 g cukru pudru ( dałam 150, nie lubię za słodkich, zresztą słodyczy nadały suszone owoce ) ;

1/2 kostki miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Miksujemy twaróg. Laskę wanilli rozcinam wzdłuż, wrzucamy do śmietanki, dodajemy ekstrakt waniliowy i zagotowywujemy w śmietance. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyskrobujemy ziarenka z wanili i odkładamy ją. Dodajemy pokrojoną żurawine, figi, rodzynki  i  ponownie zagotowywujemy i  zostawiamy do ostygnięcia.
  • Migdały sparzamy wrzatkiem, obieramy ze skórki i kromiy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy na nią orzechy i migdały i prażymy. Zostawiamy  do ostygniecia.
  • Ubijamy żółtka  z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodajemy twaróg i kawałki masła. Łączymy z masą twarogową bakalie oraz śmietankę, mieszajac drewnianą łyżką.
  • Nakładamy masę na sitko wyściełane gazą ( ja użyłam starej poszewki od poduszki). Przykrywamy kolejnym kawałkiem poszewki ; ) lub gazy, obwiazujemy i obciążamy. Wkładamy do lodówki na 48 godzin.

 

 

Do zobaczenia.