Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
wtorek, 26 kwietnia 2011
Baba drożdżowa, mocno bakaliowa

Ta baba to przysłowiowe niebo w gębie. Przepis zawsze się udaje.

Pochodzi również z "Kuchni", lecz znowu dodałam kilka moich własnych zmian. Nie potrafie trzymać sie do konca przepisów chyba, ze jest to konieczne ; )

Baba drożdżowa

SKŁADNIKI:

4 dag drożdży (ja dałam 5 dag) ;

 10 dag cukru ;

 2 szklanki maki pszennej (dałam 1/2 szklanki m±ki żytniej) ;

 5-7 żółtek ( dałam 6) ;

 szczypta soli ;

 10 dag dobrego masła ;

 2/3 szklanki mleka ; bakalie (w przepisie było 1/2 szklanki, lecz ja dałam więcej, według mojego uznania) : figi, rodzynki, żurawinę ;

aromat waniliowy ( ja dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

PRZYGOTOWANIE:

  • Robimy rozczyn z drożdży: ucieramy je z dwoma łyżkami cukru, wsypujemy 2 łyżki m±ki, rozprowadzamy z lekko podgrzanym mlekiem, dobrze mieszamy, na gładk± masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce , pod przykryciem na 15 min.
  • Przesiewamy m±kę do miski,a  w osobnej  ucieramy żółtka z cukrem i  sol±.
  • Masło rozpuszczamy.
  • Bakalie wrzucamy do m±ki i dobrze je obtaczamy w m±ce.
  • Wlewamy rozczyn do m±ki, dodajemy ciepłe masło, żółtka oraz aromat (b±dĽ ekstrakt), mieszamy (lub miksujemy specjalnym mieszadełkiem do ciasta drożdżowego).
  • Natłuszczamy formę do baby, lekko podsypujemy m±k±, wkładamy do niej ciasto, aż podwoi swoja objęto¶ć.
  • Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni (ale nie wiecej!!). Pieczemy j± 45-50 minut (piekłam 45), nie otwieramy piekarnika!
  • Po upieczeniu dekorujemy b±dĽ nie. Wszytsko według własnego uznania. (ja niczego nie dodawałam, ponieważ uważałam, że bez zadnych dodtaków będzie lepsza, nie myliłam się, była bez pudła. ; D )

 

Do zobaczenia.