Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
wtorek, 03 maja 2011
Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

Od bardzo dawna planowałam chleb na zakwasie. Zawsze robiłam bułeczki lub chleb na samych drozdżach. Aż w koncu nie wytrzymałam i zdecydowałam się. To już druga wersja mojego chleba żytnio-pszennego, ta jest z suszonymi pomidorami z Włoch, a poprzedni był bez dodatków.

 

Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 35 dag m±ki żytniej typ 750
  • 20 dag m±ki pszennj (mam jeszcze w zapasie od 10-15dag w zależno¶ci ile potrzeba)
  • łyżka stołowa soli
  • 3 dag ¶wieżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 50-100 g suszonych pomidorów ( najlepiej nie z oliwy)

PRZYGOTOWANIE:

  • Robimy rozczyn z drożdży: do 250 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukry, dobrze mieszamy i zostawiamy do ich podro¶niecia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Mieszamy m±ki ze sob±, dodajemy sól, zakwas, wyro¶nięte drożdże, pokrojone, suszone pomidory i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto byłoby zbyt "mokre" dodajemy więcej m±ki, a gdyby było zbyt twarte odrobinę ciepłej wody. Dobrze wyrabiamy.
  • Podsypujemy blachę z piekarnika, podsypujemy j± m±k±, kł±dziemy na ni± uformowany bochen chleba, nacinamy lekko, z wierzchu w 4 miejscach i zostawiamy do wyro¶niecia na minimum 3 godziny, najlepiej na cał± noc.
  • Wyro¶nięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 240 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 i pieczemy od 35-50 minut. Njalepiej sprawdzić po 40 minutach (lub odrobinę wcze¶niej).

WSKAZÓWKA:

Aby chlebek podrósł jeszcze w piekarniku najlepiej włożyć naczynie z gor±c± wod± pod plachę z chlebem.

Do zobaczenia ;D

Zakwas żytni dla niecierpliwych - 60-cio godzinny

Chciałam zrobić chleb na zakwasie, a zapomniałam go zrobić. Miałam tylko 3 dni,a  przecież normalny zakwas robi sie ok. tygodnia. Szukałam, szukałam i w koncu znalazłam. Uratował mi życie ;D Jest genialny, a chlebek z niego wychodzi cudowny. Tym razem potrzymałam go troche ponad 60 godzin, ale nie miało to znaczenia, jedynnie jeszcze lekko wyrósł.

 

Zawas dla niecierpliwych

SKŁADNIKI:

  • 250 g m±ki żytniej typ 750
  • 250 g wody
  • 20 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • I dzień: Wymieszać ze sob±, najlepiej w wyższym naczyniu, 50 g wody, 50 g m±ki żytniej. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, pod przykryciem.
  • II dzień: Do mieszaniny z I dnia dodać 100 g wody, 100 g m±ki żytniej i 20 g cukru. Dobrze wymieszać. Odstawic na kolejne 24 godziny pod przykryciem.
  • III dzień: Do mieszaniny z II dnia dodać 100 g wody i 100 g m±ki żytniej. Wymieszać ze sob± i pozostawic pod przykryciem na 12 godzin.
  • Wychodzi ok. 500 g zakwasu. Używam go do idealnego chleba na zakwasie żytnio-pszennego, gdzie zużywam cały zakwas.

 



zakwas trzymałam w naczyniu obok misy.

 

Do zobaczenia ; D





 

 

 

czwartek, 28 kwietnia 2011
Baranek na ¶niadanie, czyli bułeczki.

Zawsze trzeba wprowadzic trochę kreatywnosciw  swoje życie, wiec zamiast nudnego chleba czy zwykłych bułek można zje¶ć baranka, a dla nikogo nie zabraknie. ; )

Przepis pochodzi z ksi±żki "Domowe wypieki", któr± dostałam od moich koleżanek na urodziny, dziękuję im za to bardzo ; ))

 

(Wielkanocny) Baranek - ale nie tylko na ¶więta

SKŁADNIKI:

  • 38 dag m±ki pszennej
  • 12.5 dag m±ki żytniej
  • 1 torebka suszonych drożdży ( ja użyłam ¶wieżych, 3 dag)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzeczki soli
  • 2 ubite jajka
  • 5 dag stopnionego masła
  • posiekane migdały (zamiast nich użyłam górskich płatków owsianych)
  • 2 rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

  • Mieszamy oba rodzaje m±k, razem z drożdżami. (Jeżeli używasz ¶wieżych pamiętamy o zrobieniu wcze¶niej roszczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru  i łyżeczki m±ki)
  • Dodajemy cukie , sól, 1 i 1/2 jajka (pół odłóż do wysmarowania baranka przed upieczeniem), stopione i ostudzone masło oraz 250 ml ciepłej wody.
  • Wyrabiamy ciasto przez 5 minut ( ręcznie b±dĽ mikserem).Odkładamy ciasto w cepłe miejsce do wyro¶niecia.
  • Gdy urosnie wyrabiamy je jeszcze przez 3 minuty. Następnie oddzielamy 1/4 porcji, formujemy główkę, uszy i nóżki, a z reszty ciasta formujemy małe bułeczki. Łaczymy wszytsko razem w formę baranka. Odłóż baranka na blachę do pieczenia wyłożon± pergaminem lub podsypan± mak± w ciepłe miejsce do podwojenia jego objęto¶ci.
  • Po tym czasie włóż dwie rodzynki w miejsce oczu baranka, wysmakruj go pozostawionym wcze¶niej żółtkiem lub białkiem (dowolnie), posyp płatkami górskimi w dowolnej ilosci i włóż do nagrzanego na 200-220 stopni piekarnika. (ja piekłam w 200 stopniach, ta temperatura była wystarczaj±ca) i pieczemy przez 25 minut.

 



Do zobaczenia. ; )