Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 02 maja 2011
Panacakes - placuszki/nale¶niczki na każd± porę dnia i nocy

Uwielbiam te placuszki. S± szybkie, można je podać ze wszystkim: s± pyszne na słodko, jak i z dodatkiem warzyw czy sera. Można je je¶ć na zimno i ciepło, nie ma znaczenia. Mniam. ;)

 

Panacakes - czyli inaczej nale¶niki lub placki

SKŁADNIKI:

  • 150 g m±ki pszennej
  • 60 g płatków owsianych, błyskawicznch
  • jajo
  • szczypta soli
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża łyżka roztopionego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzewamy patelnię na bardzo małym ogniu. Rozprowadzamy malutka łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy go pędzelkiem po całej patelni.
  • W misce mieszamy m±kę z płatkami, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Wlewamy mleko, masło, rozbijamy jajko, dodajemy ekstraktu waniliowego i miksujemy przez 4 minuty na gładk± masę.
  • Na bardzo dobrze rozgrzan± patelnię nakładamy po dwie duże łyżki ciasta na 1 placek, formujemy go i smażymy na srednim ogniu aż zaczn± się robić pęcherzyki powietrza na wierzcju a pod spodem będ± lekko br±zowe. Przewracamy na drug± stronę i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami, np: syropem klonowym, serkiem, dżemem, masłem orzechowym, serem żółtym. Każdy wariant dozwolony. ;D



Do zobaczenia ;D