Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
środa, 27 kwietnia 2011
Artystyczne florentynki, zamiast prezentu

Nie spodziewałam się, ze zrobią taką furorę.

Te florentynki są świetną alternatywą na prezent, kiedy nie ma się na niego pomysłu. Łatwe, w miarę szybkie do zrobienia i smaczne. Dzięki solonym orzeszkom są chrupiące, nie za słodkie. Jak ktoś lubi smak krówek, to przepis dla niego. Pochodzi on z książki Nigelli Nigella Światecznie, oczywiście jest kilka moich zmian.

Artystyczne florentynki

SKŁADNIKI:

  • 200  g miałkiego cukru ( ja dałam 100g)
  • 60 ml wody
  • 150 złotego syropu (może być miód)
  • 150 g  solonych orzeszków ziemnych (dałam 200g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 łyzeczki sody oczyszczonej (dałam 2)

PRZYGOTOWANIE:

  •  Wykładamy blachę do pieczenia folią alumionową i dobrze smarujemy masłem, żeby nasza masa sie nie przykleiła.
  • Wsypujemy do garnka cukier, zalewamy wodą i syropem (bądź miodem) i ostrożnie zagotowywujemy.Kiedy to nastąpi zwiększamy ogień i gotujemy intensywnie przez 5 minut. Karmel moze sie dymić, ale nie ma co się przejmować.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i drewnianą łyżką wmieszamy po kolei orzechy, wanilię, masło i na koncu sodę oczyszczoną.
  • Wylewamy szybko bursztynową, kleistą masę na blachę, tworząc płaską warstwę.
  • Pozostawiamy do sotygnięcia. Potem łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnym pojemniku. Najlepiej trzymać je w zimnie.

 

 

Do zobaczenia.

wtorek, 26 kwietnia 2011
Baba drożdżowa, mocno bakaliowa

Ta baba to przysłowiowe niebo w gębie. Przepis zawsze się udaje.

Pochodzi również z "Kuchni", lecz znowu dodałam kilka moich własnych zmian. Nie potrafie trzymać sie do konca przepisów chyba, ze jest to konieczne ; )

Baba drożdżowa

SKŁADNIKI:

4 dag drożdży (ja dałam 5 dag) ;

 10 dag cukru ;

 2 szklanki maki pszennej (dałam 1/2 szklanki mąki żytniej) ;

 5-7 żółtek ( dałam 6) ;

 szczypta soli ;

 10 dag dobrego masła ;

 2/3 szklanki mleka ; bakalie (w przepisie było 1/2 szklanki, lecz ja dałam więcej, według mojego uznania) : figi, rodzynki, żurawinę ;

aromat waniliowy ( ja dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

PRZYGOTOWANIE:

  • Robimy rozczyn z drożdży: ucieramy je z dwoma łyżkami cukru, wsypujemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy z lekko podgrzanym mlekiem, dobrze mieszamy, na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce , pod przykryciem na 15 min.
  • Przesiewamy mąkę do miski,a  w osobnej  ucieramy żółtka z cukrem i  solą.
  • Masło rozpuszczamy.
  • Bakalie wrzucamy do mąki i dobrze je obtaczamy w mące.
  • Wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy ciepłe masło, żółtka oraz aromat (bądź ekstrakt), mieszamy (lub miksujemy specjalnym mieszadełkiem do ciasta drożdżowego).
  • Natłuszczamy formę do baby, lekko podsypujemy mąką, wkładamy do niej ciasto, aż podwoi swoja objętość.
  • Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni (ale nie wiecej!!). Pieczemy ją 45-50 minut (piekłam 45), nie otwieramy piekarnika!
  • Po upieczeniu dekorujemy bądź nie. Wszytsko według własnego uznania. (ja niczego nie dodawałam, ponieważ uważałam, że bez zadnych dodtaków będzie lepsza, nie myliłam się, była bez pudła. ; D )

 

Do zobaczenia.

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Po Wielkanocy, lecz o babie i białej królowej

Po Wielkanocy. Dużo pieczenia, gorąco buchało z piekarnika, w którym piekła się baba w glinianej, babcinej formie.  Moje spóźnienie, lecz mimo wszystko chciałabym się z Wami podzielić niezawodnym przepisem, z którego można wyczarować przepyszną pyszność dla podniebienia.

Pascha - czyli biała królowa

Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia", który uważam za niezawodną i pełną niesamowitych przepisów gazetę. Tegoroczna pascha, to moja pierwsza w życiu pascha, dlatego zależało mi na dobrym przepisie. Przeczytałam i wypróbowałam, zrobiłam ją moimi drobnymi przeróbkami . Warto było. : D

 

SKŁADNIKI:

3/4 kg tłustego twarogu (dałam kilo) ;

1 laska wanilii (dałam 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 1/2 ziarenek z połowy laski wanilli)  ;

100 ml śmietanki kremówki (dałam 150 ml) ;

(dałam bakalie wedługo mojego uznania: 100 g żurawiny suszonej, 60 g orzechów włoskich, 150g rodzynek, 70 g migdałów, sparzonych i pokrojonych na kawałki, 40 g pokrojonych suszonych fig) ;

6 dużych zółtek ;

350 g cukru pudru ( dałam 150, nie lubię za słodkich, zresztą słodyczy nadały suszone owoce ) ;

1/2 kostki miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE:

  • Miksujemy twaróg. Laskę wanilli rozcinam wzdłuż, wrzucamy do śmietanki, dodajemy ekstrakt waniliowy i zagotowywujemy w śmietance. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Wyskrobujemy ziarenka z wanili i odkładamy ją. Dodajemy pokrojoną żurawine, figi, rodzynki  i  ponownie zagotowywujemy i  zostawiamy do ostygnięcia.
  • Migdały sparzamy wrzatkiem, obieramy ze skórki i kromiy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy na nią orzechy i migdały i prażymy. Zostawiamy  do ostygniecia.
  • Ubijamy żółtka  z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodajemy twaróg i kawałki masła. Łączymy z masą twarogową bakalie oraz śmietankę, mieszajac drewnianą łyżką.
  • Nakładamy masę na sitko wyściełane gazą ( ja użyłam starej poszewki od poduszki). Przykrywamy kolejnym kawałkiem poszewki ; ) lub gazy, obwiazujemy i obciążamy. Wkładamy do lodówki na 48 godzin.

 

 

Do zobaczenia.

 

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5