Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
wtorek, 03 maja 2011
Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

Od bardzo dawna planowałam chleb na zakwasie. Zawsze robiłam bułeczki lub chleb na samych drozdżach. Aż w koncu nie wytrzymałam i zdecydowałam się. To już druga wersja mojego chleba żytnio-pszennego, ta jest z suszonymi pomidorami z Włoch, a poprzedni był bez dodatków.

 

Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 35 dag m±ki żytniej typ 750
  • 20 dag m±ki pszennj (mam jeszcze w zapasie od 10-15dag w zależno¶ci ile potrzeba)
  • łyżka stołowa soli
  • 3 dag ¶wieżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 50-100 g suszonych pomidorów ( najlepiej nie z oliwy)

PRZYGOTOWANIE:

  • Robimy rozczyn z drożdży: do 250 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukry, dobrze mieszamy i zostawiamy do ich podro¶niecia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Mieszamy m±ki ze sob±, dodajemy sól, zakwas, wyro¶nięte drożdże, pokrojone, suszone pomidory i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto byłoby zbyt "mokre" dodajemy więcej m±ki, a gdyby było zbyt twarte odrobinę ciepłej wody. Dobrze wyrabiamy.
  • Podsypujemy blachę z piekarnika, podsypujemy j± m±k±, kł±dziemy na ni± uformowany bochen chleba, nacinamy lekko, z wierzchu w 4 miejscach i zostawiamy do wyro¶niecia na minimum 3 godziny, najlepiej na cał± noc.
  • Wyro¶nięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 240 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 i pieczemy od 35-50 minut. Njalepiej sprawdzić po 40 minutach (lub odrobinę wcze¶niej).

WSKAZÓWKA:

Aby chlebek podrósł jeszcze w piekarniku najlepiej włożyć naczynie z gor±c± wod± pod plachę z chlebem.

Do zobaczenia ;D

Zakwas żytni dla niecierpliwych - 60-cio godzinny

Chciałam zrobić chleb na zakwasie, a zapomniałam go zrobić. Miałam tylko 3 dni,a  przecież normalny zakwas robi sie ok. tygodnia. Szukałam, szukałam i w koncu znalazłam. Uratował mi życie ;D Jest genialny, a chlebek z niego wychodzi cudowny. Tym razem potrzymałam go troche ponad 60 godzin, ale nie miało to znaczenia, jedynnie jeszcze lekko wyrósł.

 

Zawas dla niecierpliwych

SKŁADNIKI:

  • 250 g m±ki żytniej typ 750
  • 250 g wody
  • 20 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • I dzień: Wymieszać ze sob±, najlepiej w wyższym naczyniu, 50 g wody, 50 g m±ki żytniej. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, pod przykryciem.
  • II dzień: Do mieszaniny z I dnia dodać 100 g wody, 100 g m±ki żytniej i 20 g cukru. Dobrze wymieszać. Odstawic na kolejne 24 godziny pod przykryciem.
  • III dzień: Do mieszaniny z II dnia dodać 100 g wody i 100 g m±ki żytniej. Wymieszać ze sob± i pozostawic pod przykryciem na 12 godzin.
  • Wychodzi ok. 500 g zakwasu. Używam go do idealnego chleba na zakwasie żytnio-pszennego, gdzie zużywam cały zakwas.

 



zakwas trzymałam w naczyniu obok misy.

 

Do zobaczenia ; D





 

 

 

poniedziałek, 02 maja 2011
Panacakes - placuszki/nale¶niczki na każd± porę dnia i nocy

Uwielbiam te placuszki. S± szybkie, można je podać ze wszystkim: s± pyszne na słodko, jak i z dodatkiem warzyw czy sera. Można je je¶ć na zimno i ciepło, nie ma znaczenia. Mniam. ;)

 

Panacakes - czyli inaczej nale¶niki lub placki

SKŁADNIKI:

  • 150 g m±ki pszennej
  • 60 g płatków owsianych, błyskawicznch
  • jajo
  • szczypta soli
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża łyżka roztopionego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • Rozgrzewamy patelnię na bardzo małym ogniu. Rozprowadzamy malutka łyżeczkę oleju i rozsmarowujemy go pędzelkiem po całej patelni.
  • W misce mieszamy m±kę z płatkami, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Wlewamy mleko, masło, rozbijamy jajko, dodajemy ekstraktu waniliowego i miksujemy przez 4 minuty na gładk± masę.
  • Na bardzo dobrze rozgrzan± patelnię nakładamy po dwie duże łyżki ciasta na 1 placek, formujemy go i smażymy na srednim ogniu aż zaczn± się robić pęcherzyki powietrza na wierzcju a pod spodem będ± lekko br±zowe. Przewracamy na drug± stronę i smażymy jeszcze 2 minuty.
  • Podajemy z ulubionymi dodatkami, np: syropem klonowym, serkiem, dżemem, masłem orzechowym, serem żółtym. Każdy wariant dozwolony. ;D



Do zobaczenia ;D

niedziela, 01 maja 2011
Pani Kaczka w parze z Panem Renet± i ziemniaczkami wkoło.

Uwielbiam kaczkę. Od długiego czasu chodziła za mn± i moj± mam±, dlatego stwierdziły¶my, ze na weekend majowy bedzie jak znalaz. Jest czas na jej zrobienie i miła atmosfera. Jak zwykle kacza idzie w parze z kwa¶n±, szar± renet±, dodatkow± mała gruszk± oraz ziemniaczkami.

Palce lizać, polecam ; )

 

Kaczka z jabłkami i ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

  • Jedna, dorodna kaczka (2.5 kg)
  • 7 szarych renet
  • 2 zwykłe jabłka, małe
  • 1 mała, gruszka
  • sól, odrobina pieprzu
  • sherry do skropieniaduża
  • gał±zka ¶wieżego tymianku
  • ziemniaki (6 dużych ziemniaków)

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaczkę umyć. Natrzeć j± odrobin± soli, odrobina pieprzu i tymiankiem.
  • "Napakować" j± trzema, szarymi renetami oraz gruszk±. Włożyć do brytfanny lekko wysmarowanej oliw±, obłożyć reszt± jabłek. Skropić sherry. Przykryć foli± aluminiow± i włozyc do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  • Po godzinie zwiększyć temperaturę do 150 stopni.
  • Po kolejnej godzinie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, zalać wrzatkiem i posypać je miałka sol±.
  • Po tej godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, odkryć folię i piec jeszcze przez 30 minut. 
  • Kaczka powinna być aromatyczna, nie sucha i MUSI pięknie pachnieć ;D



Do zobaczenia ;D

czwartek, 28 kwietnia 2011
Baranek na ¶niadanie, czyli bułeczki.

Zawsze trzeba wprowadzic trochę kreatywnosciw  swoje życie, wiec zamiast nudnego chleba czy zwykłych bułek można zje¶ć baranka, a dla nikogo nie zabraknie. ; )

Przepis pochodzi z ksi±żki "Domowe wypieki", któr± dostałam od moich koleżanek na urodziny, dziękuję im za to bardzo ; ))

 

(Wielkanocny) Baranek - ale nie tylko na ¶więta

SKŁADNIKI:

  • 38 dag m±ki pszennej
  • 12.5 dag m±ki żytniej
  • 1 torebka suszonych drożdży ( ja użyłam ¶wieżych, 3 dag)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzeczki soli
  • 2 ubite jajka
  • 5 dag stopnionego masła
  • posiekane migdały (zamiast nich użyłam górskich płatków owsianych)
  • 2 rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

  • Mieszamy oba rodzaje m±k, razem z drożdżami. (Jeżeli używasz ¶wieżych pamiętamy o zrobieniu wcze¶niej roszczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru  i łyżeczki m±ki)
  • Dodajemy cukie , sól, 1 i 1/2 jajka (pół odłóż do wysmarowania baranka przed upieczeniem), stopione i ostudzone masło oraz 250 ml ciepłej wody.
  • Wyrabiamy ciasto przez 5 minut ( ręcznie b±dĽ mikserem).Odkładamy ciasto w cepłe miejsce do wyro¶niecia.
  • Gdy urosnie wyrabiamy je jeszcze przez 3 minuty. Następnie oddzielamy 1/4 porcji, formujemy główkę, uszy i nóżki, a z reszty ciasta formujemy małe bułeczki. Łaczymy wszytsko razem w formę baranka. Odłóż baranka na blachę do pieczenia wyłożon± pergaminem lub podsypan± mak± w ciepłe miejsce do podwojenia jego objęto¶ci.
  • Po tym czasie włóż dwie rodzynki w miejsce oczu baranka, wysmakruj go pozostawionym wcze¶niej żółtkiem lub białkiem (dowolnie), posyp płatkami górskimi w dowolnej ilosci i włóż do nagrzanego na 200-220 stopni piekarnika. (ja piekłam w 200 stopniach, ta temperatura była wystarczaj±ca) i pieczemy przez 25 minut.

 



Do zobaczenia. ; )

1 , 2 , 3 , 4 , 5