Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 09 maja 2011
Rizotto z winnym kurczakiem i nutą szafranu

Ponieważ uwielbiam rizotto i robię je na okrągło, wymyślam coraz to nowe wariacje. Możliwe, ze spotkaliście się już z podobnym przepisem, mimo to, nie można się mu oprzeć.

Białe wino, szafran, świeży parmezan i listki świeżej bazylii do uzupełnienia potrawy = rozkosz dla podniebienia

Rizotto z winnym kurczakiem i nutą szafranu

SKŁADNIKI:

  • dwie piersi z kurczaka
  • 300 g ryżu arborio (lub innego do rizotta)
  • litr bulionu (np. cielęcego lub z kurczaka, może być z kostki, ale wysokiej jakości)
  • kieliszek białego, dobrego wina do rizotta
  • kieliszek białego, dobrego wina do kurczaka
  • łyżeczka nitek szafranu
  • średniej wielkości czerwona cebula
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • łyżka masła
  • świeżo tarty parmezan
  • pieprz, liście świeżej bazylii

PRZYGOTOWANIE:

  • Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w małe kwadraciki. Pieprzymy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy przez 10 minut, co jakiś czas obracając mięso.
  • W między czasie, w osobnym garnku, roztapiamy łyżkę masła, 2-3 łyżki oliwy i lekko podgrzewamy. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, zmniejszamy ogień na bardzo mały płomień i szklimy cebulę.
  • Wracamy do kurczaka: po 10 minutach, kiedy jest lekko przysmażony, wlewamy kieliszek białego wina i zostawiały go na małym ogniu, aby alkohol wyparował
  • Kiedy cebulka się zeszkli wrzucamy ryż arborio, który wcześniej opłukalismy w zimnej wodzie, i podsmażamy, aż stanie się lekko przeźroczysty, ale uważamy, aby go nie przypalić.
  • W między czasie podgrzewamy (lub robimy, jeżeli z  kostki) bulion do ryżu. Kiedy się zagotuje, zostawiamy na jak najmniejszym gazie.
  • Wlewamy do ryżu kieliszek wina, mieszamy i czekamy aż zostanie wchłonięte. Następnie wlewamy po chochelce bulionu, czekamy aż płyn zostanie wchłoniety i potarzamy tą czynność, dopóki ryż nie przestanie wchłaniać bulionu.
  • Przykrywamy, zostawiamy na 5 minut.
  • W czasie, gdy rizotto się gotuje, ostawiamy kurczaka na bok, ściągając go całkowicie z ognia.
  • Do rizotta wrzucamy mięso, świezo starty parmezan i szafran. Dobrze mieszamy. (Jeżeli ktoś lubi mozna dodać jeszcze łyżkę masła).
  • Na wierzchu kładziemy listki bazylii i  pieprzymy do smaku.



Do zobaczenia :)

ps. zapraszam do udziału w mojej akcji na Durszalu

niedziela, 08 maja 2011
Linguine z towarzystwem warzyw i ostrego kurczaka

Czytam o makaronach, czytam. Wokół mnie jest mnóstwo warzyw i się tak zastanawiam. Sieęam szybko po świeże pomidory, cuknie, wyciągam sery i  mięso z lodówki, z szawki makaron i passate.. Co z tego zrobić.. No i oto wymodziłam taki oto przepis. :)

Tym samym otwieram również akcję w Durszalku -  Warzywne Szaleństwo! - zapraszam

Linguinie z warzywami i ostrym kurczakiem

SKŁADNIKI:

  • dwie, świeże cukinie
  • 3 małe, świeże pomidory
  • 2 małe, czerwone cebule
  • passata pomidorowa (1l)
  • 250 g makaronu linguine (lub innego np. spagetti)
  • świeży, starty parmezan
  • 2 łyżki serka koziego
  • garść włoskich orzechów
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 piersi z kurczaka
  • oliwa z oliwek, kilka kropel ostrego sosu (np. Jamican style - pain is good lub tabasco), sól, pieprz, ostra mieszanka przypraw w młynku (z kamisa)

PRZYGOTOWANIE:

  • Na patelni podgrzewamy masło z oliwą.
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i szklimy ją.
  • Wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, podsmazamy lekko przez 4 minuty.
  • Dodajemy pokrojone w kostke pomidorki i wlewamy passatę i  1/4 szklanki przegotowanej wody i dusimy na średnim ogniu.
  • W między czasie na osobnej patelni podsmażamy lekko piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawione sosem jamaican style lub tabasco, ostrą mieszanką przypraw, pieprzem i solą.
  • Kiedy mięso jest już lekko podsmażone wrzucamy je do sosu.
  • Podprazamy orzechy i wrzucamy do warzyw.
  •  W między czasie gotujemy wodę na makaron. Kiedy będzie wrzeć, solimy łyżeczką soli i wrzucamy makaron. Gotujemy 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu.
  • Ugotowany makaron odcedzamy, ale zostawiamy odrobinę wody. Linguine wrzucamy z resztą wody do sosu. Dodajemy mleko, serek kozi i starty parmezan. Chwilę gotujemy, ok 1 minuty.
  • Makaron nakładamy na głębokie talerze. :)

 



Do zobaczenia :)

sobota, 07 maja 2011
Migdałowe Szaleństwo

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moją małą zmianą. Jak powiedziałam, że zrobię, to zrobiłam ; ) Zmieniłam tylko składnik, zamiast kokosu dałam migdały, ponieważ nie posiadałam tamtego składnika.Kiedy "ciasto" było w piekarniku, nie mogłam się doczekać. Trochę trwa przygotowanie, ze względu na pieczenie i chłodzenie, ale jest łatwe i pyszne, ale baardzo słodkie ;D

Migdałowe Szaleństwo

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (pierwotnie 400g, ale ja dałam 460g, im więcej tym słodziej :) )
  • 2 jaja
  • 150g zmielonych migdałów (ja wzięłam całe, które zmieliłam w malakserze)
  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej, ale kto co lubi :) )

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszytskie skadniki dokładnie mieszamy ze sobą.
  • Przelewany bardzo rzadką masę do formy. (Jeżeli nie używacie silikonowej to trzeba ją wysamrować masłem i wyłożyc papierem do pieczenia)
  • Wkładamy "ciasto", najlepiej na środkową półkę, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, do którego włożyliśmy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i umieścieliśmy je półkę niżej pod "ciastem".
  • Pieczemy 80 minut. Po 25-30 mintach najlepiej przykryć "ciasto" folią aluminiową, żeby się nie spaliło z wierzchu.
  • Wyciągamy Migdałowe Szaleństo, studzimy i wkładamy na godzine na najzimniejszą półke do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej, z odrobiną mleka, czekoladą.
  • Znów wkładamy do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny.

 



Do zobaczenia :)

piątek, 06 maja 2011
Łosoś + kozi serek + bazylia = przystawka

Jadą goście, jadą. I co teraz zrobić?

Zagladam do lodówki, patrze, rozgladam się i widzę. Stoi sobie kozi serek i leży łosoś wędzony, a obok lodówki stoi koszyczek z pomidorami, w doniczce rośnie bazylia. Tak! Swietne zestawienie smaków. ;) Dzieki temu zrobiłam łatwą, szybką i przepyszną przystawkę.

Łosoś z kozim serekiem, pomidorami i świeżą bazylią

SKŁADNIKI:

  • opakowanie wędzonego łososia
  • kozi serek
  • liście świeżej bazylii
  • pomidor
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • Wyciągamy łososia i kroimy go na średniej wielkości paseczki.
  • Smarujemy je delikatnie kozim serkiem i składamy w paczuszkę.
  • Obkładamy liścmi bazylii i umytymi, pokrojonymi w plasterki pomidorami.
  • Pieprzymy do smaku.



Taka łatwa przystaweczka, praktycznie nie wymaga wysiłku, a goście są zadowoleni i my ; ) Do tego kromeczki swieżego chlebka i masełko. Pychota!

 



Do zobaczenia ; )

środa, 04 maja 2011
Włoski makaron i pesto

Kiedy byłam  we Włoszech kupiłam mnówsto składników do gotowania : oliwy, szuszone pomidory, makarony, sery itp.

Z racji tego, że jestem chomikiem, szkoda było mi ich uzywać, bo tak ładnie wyglądały, ale w końcu stwierdziłam, że muszę coś wykorzystać, czyli szuszone pomidorki do chleba i makaron.

Jako, ze nie lubie samego makaronu postanowiłam zrobić pesto, ponieważ moża dostac już bardzo ładną bazylię. ; )

 

Włoski makaron z pesto

SKŁADNIKI:

  • ulubiony makaron ( ja użyłam z Włoch, 500g )
  • pęczek bazylii (czyli cała, bogata w dużą liści, doniczka bazylii)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1/2 paczki orzechów włoskich (200 g, trochę więcej)
  • oliwa z oliwek ( do "zlepienia" całej masy)

PRZYGOTOWANIE:

  • Makaron gotujemy według przepisu, tylko skracamy czas gotowania o 1 minutę.
  • W między czasie podprażamy orzechy włoskie na patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Mieszamy ze sobą pozostałe składniki i dodajemy orzechy. Całość można utrzeć w moździeżu lub zmiksować w blenderze, do wyboru ; ) Dodajemy więcej oliwy w razie potrzeby.
  • Odcedzamy makaron, ale zostawiamy odrobię wody na spodzie.Wlewamy pesto do makaronu i łączymy wszystko na małym gazie.
  • Zdjemujemy z ognia.



 

Do zobaczenia ; )

1 , 2 , 3 , 4 , 5