Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 23 maja 2011
Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

Przychodzę do domu, szparagi leżą na stole. Siedzę, myślę i wpadłam na pomysł szybki, pyszny i nieskomplikowany, wręcz banalny :)

Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • świezo starty parmezan
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednym garnku gotujemy wodę na szparagi, a w drugim wodę na makaron.
  • Myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do osolonej, gotującej sie wody. GOtujemy ok. 10 minut.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Odcedzamy szparagi, wyciagamy je, kroimy na 3 kawałki, wrzucamy znowu do garnka.
  • Makaron odcedzamy, wrzucamy do pokrojonych szparagów.
  • Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, włączymy pod spodem gaz i mieszamy przez 20 sekund.
  • Wyłączamy, nakładamy do miski, posypujemy odrobiną pieprzu, ewentualnie soli i swieżym parmezanem.



Do zobaczenia :)

niedziela, 22 maja 2011
Zapiekanka rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowa

W końcu kupiłam wymarzony rabarbar!

Postawnowiłam więc zrobić coś w stylu zapiekanki,a  nie zwykłe ciasto, które zawsze się robi.  

Chociaż czy można nazwać to zapiekanka.. nie wiem, ale co z tego skoro skamuje genilanie. Połączenie słodyczy truskawek z kwaśnym rabarbarem i soczystym jabłkiem. A w środku kiedy deser lekko ostygnie robi się coś a'la budyń. :)

Zapiekanka rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowa

SKŁADNIKI:

  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej ( 1/2 szklanki maki można zastąpić płatkami górskimi lub mąką razową)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 truskawek
  • 1 duże jabłko
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g roztopionego masła (może być pół masła pół margaryny)
  • 200 ml mleka
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Jaja ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, dalej miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione i lekko ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę.
  • Owoce myjemy. Jabłko kroimy na 1 cm kawałki, wycinamy gniazdka i usuwamy pestki. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na połówki.
  • Owoce wrzucamy do żaroodpornego naczynia, mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na wierzch wlewamy/nakładamy ciasto i wkłądamy do piekarnika rozgrzanego na 180-200 stopni na ok. 30-35 minut, az z wierzchu lekko się zezłoci.
  • Wyciągamy, lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy. W środku czeka na was niespodzianka w postaci zgestniałego sosu/budyniu. Pycha :)

 



 

Do zobaczenia :)

czwartek, 19 maja 2011
Tarty, oscypek, piękne widoki + przepis na szparagi

Przepraszam, ze nie pisałam, ale przez ostatni tydzień byłam w górach, Tatrach po stronie Polskiej i Słowackiej. Nachodziłam się po górach, spiekłam sie na słońcu :) zajadałam sie pzepysznymi oscypkai, kapustą po góralsku. Same rarytasy.

:)

Oto kilka moich zdjęć.

widok z balkonu.

 

Tatry po stronie Słowackiej

oscypek 

 

SZPARAGI WEDŁUG WŁASNEGO POMYSŁU- na szybko

SKŁADNIKI:

  • szparagi - 12 sztuk
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • spory kawałek oscypka (najlepiej prawdziwego, z gór :) )
  • parmezan
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  • Kasze wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, solimy i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie wodę.
  • W tym czasie myjemy szparagi, odcinamy końce, obieramy 2/3 długości i wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
  • Kiedy wszstko się gotuje trzemy na tarce swiezy parmezan a oscypek rwiemy na małe kawałki.
  • Ugotowaną kaszę kładziemy na pułmisek, na to układmay szparagi i posypujemy serami.

Łatwe, szybki i pyszne :)

 

 

 

do zobaczenia :)

 

środa, 11 maja 2011
Ciasto cytrynowe od niechcenia z czekoladowym akcentem i cytrynowym sosem

Czy można nazwać to ciastem cytrynowym, do końca nie wiem, bo wyczuwalny jest tylko jej lekki akcent. Ciasto w zasadzie jest "zdrowe", wiec idealnie nadaje się na podiweczorek :) Sos cytrynowo-jogurtowy idealnie podkreśla wszytskie walory tego wypieku, a czekolada nadaje głęboki smak.

Ciasto od niechcenia i sos cytrynowo-jogurtowy

SKŁADNIKI:

Na ciasto:

  • szklanka mąki
  • szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki trawy cytrynowej (użyłam suszonej, ale można świeżą)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • sok z całej cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 duże garście rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki blue curacao (opcjonalnie)

Na sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka trawy cytrynowej
  • łyżka brązowego cukru

Ponad to:

  • czekolada na polewę (100g), najlepiej gorzka wysokiej jakości

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:

  • Trawę cytrynową zmiksować z mlekiem.
  • W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z płatkami górskimi.
  • Wrzucić rodzynki i dobrze obtoczyć je w mące.
  • Dodać sodę, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać.
  • Wlać mleko z trwą cytrynową, blue curacao, sok z cytryny i wbić jaja, następnie połączyć wszystko w jednolitą masę.
  • Włożyc ciasto do formynp. keksówki i piec przez ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Piec do tzw. suchego patyczka.

sos:

  • Trawę cytrynową, cukier i jogurt zmiksować w blenderze.
  • Sos podawać "pod" ciastem wylanym na talerzyku lub na czy w osobnym  naczyniu.

Kolejne czynności:

  • Kiedy ciasto po wyjęciu lekko przestygnie polac je czekoladą rozpuszczona w kąpieli wodnej i odłożyć je na 30-40 minut w chłodniejsze miejsce, aby czekolada stężała.

 



Do zobaczenia :)

wtorek, 10 maja 2011
Zielony krem brokułowy

Uwielbiam brokuły i wszytsko co jest z nich zrobione.

Idealna zieleń i smak, który po odpowiednim przyprawieniu staje się rozkoszą dla podniebienia. Oczywiście, kiedy ktoś lubi warzywa :)

Przepis szybki, dla zabieganych i zapracowanych, a przy tym sycący i pożywny.

Zielony krem brokułowy

SKŁADNIKI:

  • 4 brokuły
  • ok. 0.75 l wody
  • sól, pieprz
  • świeży, tarty parmezan
  • łyżeczka sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

  • Wodę zagotowywujemy z solą.
  • Myjemy brokuły, rozdzielamy na różyczki, łodygi obieramy, wkładamy do gotującej się wody i  wsypujemy łyzeczkę soy oczyszczonej (warzywa w ten sposób nie stracą swojego koloru)
  • Ugotowane warzywa, razem z wodą, wlewamy do malaksera, gdzie miksujemy go na krem, dodajemy 2-3 łyżki parmezanu, swieżo zmielony pieprz i jeszcze przez 15 sekund miksujemy, aby smaki się połączyły.
  • Przelewamy do kubków lub misek. Idealne są do tego grzanki z masłem. :)



Do zobaczenia :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5