Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
poniedziałek, 25 lipca 2011
Ślimaki z masłem czosnkowym i tymiankowe pieczone ziemniaki. Powrót, wakacje.

Przepraszam za moją bardzo długą nieobecnosć, niesttey nie miałam czasu na prowadzenie bloga. Krzątać sie w kuchni nie zapomniałam. :)

 

Ślimaki z masłem czosnkowym oraz  tymiankowe, pieczone ziemniaki

SKŁADNIKI:

ŚLIMAKI

  • 16 sztuk winniczków (najwygodniej mrożone, sposób przygotowywyania jets mniej skomplikowany, użyłam mrożonych)
  • miękkie masło (1/2 kostki)
  • zioła: majeranek, bazylia, oregano
  • czosnek
  • korzeń selera
  • pietruszka oraz korzeń pietruszki
  • kostki rosołowe
  • sól
  • 3-4 duże ząbki czosnku

ZIEMNIAKI:

  • spore ziemniaki, ok. 0.5 kg
  • oliwa z oliwek
  • suszony tymianek
  • sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE -  ŚLIMAKI:

  • Winniczki wrzucamy do wrzątku na 7 minut. Wyciągamy, studzimy.
  • Mięczaki wyciągamy szpikulcem, odkrajając przednią część. (zostawiamy mniej więcej połowę)
  • Mięso ślimaków wkładamy do bulionu (np.z kostki), dodoajemy zioła, korzeń selera, korzeń pietruszki, lekko solimy i gotujemy ok.2-3 godzin, az mięso będzie miękkie.
  • Czyste muszle gotujemy prze 30 min, w bardzo osolonej wodzie.
  • W między czasie przygotowyjemy masło czosnkowe.
  • Natkę pietruszki, czosnek dokładnie siekamy. Dodajemy bazylię i wszytsko dokładnie mieszamy z masłem, na jednolitą masę.
  • Do wystudzonych muszli wkładamy mięso ślimaków i wypełniamy masłem czosnkowym. (Po tej czynności można zamrozić ślimaki)
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ślimaki dołem do góry na ok.10-15 minut.

PRZYGOTOWANIE - ZIEMNIAKI:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w "łódeczki".
  • Wkładmay je do miski, bardzo dokładnie mieszamy je z dużą ilością oliwy z oliwek.
  • Posypujemy solą, tymiankiem i pieprzem.
  • Wkładamy na 30-40 minut, do zarumienienia, do piekarnika nagrzanego na 200-220 stopni.

 

 

SMACZNEGO :)