Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
sobota, 28 maja 2011
Dżem rabarbarowy z odrobiną truskawek

Leżał sobie rabarbar i musiałm coś z niego zrobić, a nie miałam jakoś ochoty na ciasto, więc stwierdziłam, że zrobię dżem. Zostało mi jeszcze trochę truskawek, więc połączyłam te dwa owoce i wyszedł mi pyszny, lekko kwaśny dżem, taki jaki lubię :)

DŻEM RABARBAROWY Z ODROBINĄ TRUSKAWEK

SKŁADNIKI:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 garście truskawek, bez szypułek
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z całej cytryny

PRZYGOTOWANIE:

  • Obieramy rabarbar, myjemy truskawki.
  • Rabarbar kroimy na kawałki 3-4 cm a truskawki na połówki.
  • Owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, sok z cytryny i mieszamy.
  • Dusimy ok. 40 minut pod przykryciem na malutkim ogienku, a potem jeszcze 20 bez pokrywki.
  • Wyparzamy słoik i gorący dżem kładamy do środka i stawiamy słoik do góry dnem na 24 godziny,żeby dobrze się zawekował.



Do zobaczenia :)

czwartek, 26 maja 2011
Krem z zielonej herbaty - na Dzień Matki!

Pierwsze co, to składam życzenia wszytskim mamom- zdrowia, szczęścia i dużo radści oraz kulinarnych nowości. :)

Wstałam rano, zrobiłam mamie śniadanie, dałam kwiaty i wino. Bardzo lubie sprawiać jej radość, to takie miłe uczucie :)

Wczoraj zaczęłam przygotowywać juz ten deser, aby zastygł i żebym się nie martwiła, że nie zdąże. Wszyscy bardzo go chwalili.

Na przepis natrafiłam czytajac magazyn KUCHNIA, od razu mnie zaintrygował. Trochę go zmodyfikowałam na lżejsza wersję, ze względu na dietę mojej mamy :D

KREM Z ZIELONEJ HERBATY

SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek liściastej zielonej herbaty
  • 200 ml mleka
  • 200 g śmietanki kremówki* (30% lub 36%)
  • 350 g jogurtu (użyłam light, ale zwykły też może być)
  • 7-8 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 kubku wody
  • winogrona i truskawkido dekoracji (opcjonalne)

*pierwotnie było 450 g śmietanki kremówki zamiast jogurtu dodatkowego

PRZYGOTOWANIE:

  • Herbetę, mleko, jogurt, śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier sie rozpuści. NIE GOTOWAĆ!
  • Studzimy ok. 10 minut.
  • Przecedzamy przez sitko, dodajemy żelatynę.
  • Podgrzewamy, mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  • Napełniamy pucharki iwstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • Po wyciągnięciu dekorujemy owocami.

 

.

 Do zobaczenia :)

środa, 25 maja 2011
Kopytka z pieczarkami w białym winie

Kopytka zostały zrobione z iemniaków z dnia poprzedniego. Uwielbiam je :)

No a pieczarki, w sumie wyszły piekarki z takim sosikiem, po to, aby kluseczki nie były samotne. Przepis na pieczarki wytrzasnełam ogladając program kulinarny "domowy Szef" czy jakoś tak. Trafiłam w 10 ! :D I kto by pomyślał, że z kopytek można zrobić takie danie. ;D

Kopytka z pieczarkami w białym winie

SKŁADNIKI:

  • 0.5 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • szklanka mąki
  • jajo
  • 1/2 kg świeżych pieczarek
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, masło

PRZYGOTOWANIE:

KOPYTKA

  • Ziemniaki tłuczemy, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy. Robimy wgłębienie i wbijamy tam jajo. Wyrabiamy na zwartą masę.
  • Wysypujemy odrobinę maki na stolnicę, kładziemy "ciasto kluskowe", dzielimy je na równe części i tniemy nożem kluski.
  • Gotujemy wodę, solimy ją. Obok postaw naczynie na kluski ze sporą ilością masła, deskę z kluskami i cedzak.
  • Wrzucamy kopytka do gotujacej się wody, mieszamy drewnianą łyżką. Jak woda znów zawrze, zmniejszamy gaz, przestajemy mieszać łyżką i za chwilę kluski powinny wypłynąć. Wyciągamy je łyżką cedzakową.
  • Odcedzone wkładamy do miski.
  • Czynność powtarzamy do momentu skończenia się surowych kopytek.

PIECZARKI W BIAŁYM WINIE

  • Pieczarki myjemy i kroimy cięko na plasterki. (Ja użyłam do tego robota kuchennego, pociełam je na tarczy, która kroi na plastry)
  • Rozgrzewamy masło na patelni.
  • Wrzucamy pieczarki i przykrywamy pokrywką na 5 minut na dużym gazie.
  • Zmniejszamy gaz, zdejmujemy pokrywkę i wlewamy kieliszek białego, wytrawnego wina. Pieprzymy i solimy do smaku.
  • Zostawiamy je na średnim gazie bez przykrycia, aby alkohol wyparował na ok. 10 minut.
  • Przykrywamy je jeszcze na 5 minut, smakujemy, czy nie trzeba doprawić i gotowe.
  • Nakładmay kopytka na talerz,na nie pieczarki. Idealnie dobrana para :)



Do zobaczenia :)

wtorek, 24 maja 2011
Polędwica wieprzowa obsypada tymiankiem z dodatkiem pomidorków i cebuli

Zawsze kiedy przygotowyeuję mięso, jakiś nowy pomysł rodzi sie w mojej głowie. Za każdym razem coraz lepszy :) A że nie lubię jakoś za długo siedzieć w kuchni, a potrawy skomplikowane lub jakieś bardziej wyszukane składnikowo (nie za bardzo po polsu, ale wiecie o co mi chodzi :) ), to jest to szybki, ale bardzo smaczny przepis C:

Polędwica wieprzowa obsypana tymiankiem z dodatkiem pomidorów i cebuli

SKŁADNIKI:

  • chuda polędwica wieprzowa (masa ok.400g)
  • 6 małych, dojrzałych pomidorków
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka świeżego tymianku
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ognista mieszanka przypraw (np.kamis w młynku)

 

PRZYGOTOWANIE:

  • Myjemy mięso i kroimy na dosć małe kawałki.
  • Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
  • Na rozgrzaną patelnię kładziemy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy. (uważamy, żeby nie przypalić)!! Zmniejszamy ogień do minimum.
  • W miesce mieszamy mięso ze swieżym tymiankiem, cząbrem, solą, pieprzem, ognistą mieszanką przypraw.
  • Zwiekszamy ogień pod patelnią iw rzucamy mięso.
  • Smażymy ok. 5 minut, następnie przykrywamy pokrywką.
  • W tym czasie kroimy cebulę na cienkie plastry.
  • Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pomidory, które rozgniatamy w ręce (uwaga będzie chlapać!), dodajemy cebulę, mieszamy i przykrywamy na 10 minut.
  • Po tym zcasie zdejmujemy pokrywkę smażymy jeszcze ok. 5-10 minut. (zależy od rozgrzania patelni, trzeba po prostu sprawdzic czy mieso jest gotowe)
  • Nakładamy na talerze. Świetnie komponuje się z makaronem (np. Tagliatelle ze szparagami) :)

 



Do zobaczenia :)

 

poniedziałek, 23 maja 2011
Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

Przychodzę do domu, szparagi leżą na stole. Siedzę, myślę i wpadłam na pomysł szybki, pyszny i nieskomplikowany, wręcz banalny :)

Tagliatelle z zielonymi szparagami, masłem i nutą parmezanu

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • świezo starty parmezan
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  • W jednym garnku gotujemy wodę na szparagi, a w drugim wodę na makaron.
  • Myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe końcówki i wrzucamy do osolonej, gotującej sie wody. GOtujemy ok. 10 minut.
  • Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Odcedzamy szparagi, wyciagamy je, kroimy na 3 kawałki, wrzucamy znowu do garnka.
  • Makaron odcedzamy, wrzucamy do pokrojonych szparagów.
  • Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy, włączymy pod spodem gaz i mieszamy przez 20 sekund.
  • Wyłączamy, nakładamy do miski, posypujemy odrobiną pieprzu, ewentualnie soli i swieżym parmezanem.



Do zobaczenia :)

 
1 , 2 , 3 , 4