Zakładki:
Facebook
Tutaj zaglądam
Zdjęcia i teksty w tym blogu są mojego autorstwa i podlegają ochronie prawa autorskiego (Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631)

|
czwartek, 28 kwietnia 2011
Baranek na śniadanie, czyli bułeczki.
Zawsze trzeba wprowadzic trochę kreatywnosciw swoje życie, wiec zamiast nudnego chleba czy zwykłych bułek można zjeść baranka, a dla nikogo nie zabraknie. ; )
Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki", którą dostałam od moich koleżanek na urodziny, dziękuję im za to bardzo ; ))
(Wielkanocny) Baranek - ale nie tylko na święta
SKŁADNIKI:
-
38 dag mąki pszennej
-
12.5 dag mąki żytniej
-
1 torebka suszonych drożdży ( ja użyłam świeżych, 3 dag)
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyzeczki soli
-
2 ubite jajka
-
5 dag stopnionego masła
-
posiekane migdały (zamiast nich użyłam górskich płatków owsianych)
-
2 rodzynki
PRZYGOTOWANIE:
-
Mieszamy oba rodzaje mąk, razem z drożdżami. (Jeżeli używasz świeżych pamiętamy o zrobieniu wcześniej roszczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru i łyżeczki mąki)
-
Dodajemy cukie , sól, 1 i 1/2 jajka (pół odłóż do wysmarowania baranka przed upieczeniem), stopione i ostudzone masło oraz 250 ml ciepłej wody.
-
Wyrabiamy ciasto przez 5 minut ( ręcznie bądź mikserem).Odkładamy ciasto w cepłe miejsce do wyrośniecia.
-
Gdy urosnie wyrabiamy je jeszcze przez 3 minuty. Następnie oddzielamy 1/4 porcji, formujemy główkę, uszy i nóżki, a z reszty ciasta formujemy małe bułeczki. Łaczymy wszytsko razem w formę baranka. Odłóż baranka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub podsypaną maką w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
-
Po tym czasie włóż dwie rodzynki w miejsce oczu baranka, wysmakruj go pozostawionym wcześniej żółtkiem lub białkiem (dowolnie), posyp płatkami górskimi w dowolnej ilosci i włóż do nagrzanego na 200-220 stopni piekarnika. (ja piekłam w 200 stopniach, ta temperatura była wystarczająca) i pieczemy przez 25 minut.
Do zobaczenia. ; )
środa, 27 kwietnia 2011
Artystyczne florentynki, zamiast prezentu
Nie spodziewałam się, ze zrobią taką furorę.
Te florentynki są świetną alternatywą na prezent, kiedy nie ma się na niego pomysłu. Łatwe, w miarę szybkie do zrobienia i smaczne. Dzięki solonym orzeszkom są chrupiące, nie za słodkie. Jak ktoś lubi smak krówek, to przepis dla niego. Pochodzi on z książki Nigelli Nigella Światecznie, oczywiście jest kilka moich zmian.
Artystyczne florentynki
SKŁADNIKI:
- 200 g miałkiego cukru ( ja dałam 100g)
- 60 ml wody
- 150 złotego syropu (może być miód)
- 150 g solonych orzeszków ziemnych (dałam 200g)
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 25g miękkiego masła
- 1 i 1/4 łyzeczki sody oczyszczonej (dałam 2)
PRZYGOTOWANIE:
- Wykładamy blachę do pieczenia folią alumionową i dobrze smarujemy masłem, żeby nasza masa sie nie przykleiła.
- Wsypujemy do garnka cukier, zalewamy wodą i syropem (bądź miodem) i ostrożnie zagotowywujemy.Kiedy to nastąpi zwiększamy ogień i gotujemy intensywnie przez 5 minut. Karmel moze sie dymić, ale nie ma co się przejmować.
- Zdejmujemy garnek z ognia i drewnianą łyżką wmieszamy po kolei orzechy, wanilię, masło i na koncu sodę oczyszczoną.
- Wylewamy szybko bursztynową, kleistą masę na blachę, tworząc płaską warstwę.
- Pozostawiamy do sotygnięcia. Potem łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnym pojemniku. Najlepiej trzymać je w zimnie.

Do zobaczenia.
wtorek, 26 kwietnia 2011
Baba drożdżowa, mocno bakaliowa
Ta baba to przysłowiowe niebo w gębie. Przepis zawsze się udaje.
Pochodzi również z "Kuchni", lecz znowu dodałam kilka moich własnych zmian. Nie potrafie trzymać sie do konca przepisów chyba, ze jest to konieczne ; )
Baba drożdżowa
SKŁADNIKI:
4 dag drożdży (ja dałam 5 dag) ;
10 dag cukru ;
2 szklanki maki pszennej (dałam 1/2 szklanki mąki żytniej) ;
5-7 żółtek ( dałam 6) ;
szczypta soli ;
10 dag dobrego masła ;
2/3 szklanki mleka ; bakalie (w przepisie było 1/2 szklanki, lecz ja dałam więcej, według mojego uznania) : figi, rodzynki, żurawinę ;
aromat waniliowy ( ja dałam 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
PRZYGOTOWANIE:
-
Robimy rozczyn z drożdży: ucieramy je z dwoma łyżkami cukru, wsypujemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy z lekko podgrzanym mlekiem, dobrze mieszamy, na gładką masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce , pod przykryciem na 15 min.
-
Przesiewamy mąkę do miski,a w osobnej ucieramy żółtka z cukrem i solą.
-
Masło rozpuszczamy.
-
Bakalie wrzucamy do mąki i dobrze je obtaczamy w mące.
-
Wlewamy rozczyn do mąki, dodajemy ciepłe masło, żółtka oraz aromat (bądź ekstrakt), mieszamy (lub miksujemy specjalnym mieszadełkiem do ciasta drożdżowego).
-
Natłuszczamy formę do baby, lekko podsypujemy mąką, wkładamy do niej ciasto, aż podwoi swoja objętość.
-
Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni (ale nie wiecej!!). Pieczemy ją 45-50 minut (piekłam 45), nie otwieramy piekarnika!
-
Po upieczeniu dekorujemy bądź nie. Wszytsko według własnego uznania. (ja niczego nie dodawałam, ponieważ uważałam, że bez zadnych dodtaków będzie lepsza, nie myliłam się, była bez pudła. ; D )

Do zobaczenia.
poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Po Wielkanocy, lecz o babie i białej królowej
Po Wielkanocy. Dużo pieczenia, gorąco buchało z piekarnika, w którym piekła się baba w glinianej, babcinej formie. Moje spóźnienie, lecz mimo wszystko chciałabym się z Wami podzielić niezawodnym przepisem, z którego można wyczarować przepyszną pyszność dla podniebienia.
Pascha - czyli biała królowa
Przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia", który uważam za niezawodną i pełną niesamowitych przepisów gazetę. Tegoroczna pascha, to moja pierwsza w życiu pascha, dlatego zależało mi na dobrym przepisie. Przeczytałam i wypróbowałam, zrobiłam ją moimi drobnymi przeróbkami . Warto było. : D
SKŁADNIKI:
3/4 kg tłustego twarogu (dałam kilo) ;
1 laska wanilii (dałam 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 1/2 ziarenek z połowy laski wanilli) ;
100 ml śmietanki kremówki (dałam 150 ml) ;
(dałam bakalie wedługo mojego uznania: 100 g żurawiny suszonej, 60 g orzechów włoskich, 150g rodzynek, 70 g migdałów, sparzonych i pokrojonych na kawałki, 40 g pokrojonych suszonych fig) ;
6 dużych zółtek ;
350 g cukru pudru ( dałam 150, nie lubię za słodkich, zresztą słodyczy nadały suszone owoce ) ;
1/2 kostki miękkiego masła
PRZYGOTOWANIE:
-
Miksujemy twaróg. Laskę wanilli rozcinam wzdłuż, wrzucamy do śmietanki, dodajemy ekstrakt waniliowy i zagotowywujemy w śmietance. Odstawiamy do ostygnięcia.
-
Wyskrobujemy ziarenka z wanili i odkładamy ją. Dodajemy pokrojoną żurawine, figi, rodzynki i ponownie zagotowywujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
-
Migdały sparzamy wrzatkiem, obieramy ze skórki i kromiy na drobne kawałki. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy na nią orzechy i migdały i prażymy. Zostawiamy do ostygniecia.
-
Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając, dodajemy twaróg i kawałki masła. Łączymy z masą twarogową bakalie oraz śmietankę, mieszajac drewnianą łyżką.
-
Nakładamy masę na sitko wyściełane gazą ( ja użyłam starej poszewki od poduszki). Przykrywamy kolejnym kawałkiem poszewki ; ) lub gazy, obwiazujemy i obciążamy. Wkładamy do lodówki na 48 godzin.

Do zobaczenia.
|