Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ślimaki z masłem czosnkowym i tymiankowe pieczone ziemniaki. Powrót, wakacje.

Przepraszam za moją bardzo długą nieobecnosć, niesttey nie miałam czasu na prowadzenie bloga. Krzątać sie w kuchni nie zapomniałam. :)

 

Ślimaki z masłem czosnkowym oraz  tymiankowe, pieczone ziemniaki

SKŁADNIKI:

ŚLIMAKI

  • 16 sztuk winniczków (najwygodniej mrożone, sposób przygotowywyania jets mniej skomplikowany, użyłam mrożonych)
  • miękkie masło (1/2 kostki)
  • zioła: majeranek, bazylia, oregano
  • czosnek
  • korzeń selera
  • pietruszka oraz korzeń pietruszki
  • kostki rosołowe
  • sól
  • 3-4 duże ząbki czosnku

ZIEMNIAKI:

  • spore ziemniaki, ok. 0.5 kg
  • oliwa z oliwek
  • suszony tymianek
  • sól,pieprz

PRZYGOTOWANIE -  ŚLIMAKI:

  • Winniczki wrzucamy do wrzątku na 7 minut. Wyciągamy, studzimy.
  • Mięczaki wyciągamy szpikulcem, odkrajając przednią część. (zostawiamy mniej więcej połowę)
  • Mięso ślimaków wkładamy do bulionu (np.z kostki), dodoajemy zioła, korzeń selera, korzeń pietruszki, lekko solimy i gotujemy ok.2-3 godzin, az mięso będzie miękkie.
  • Czyste muszle gotujemy prze 30 min, w bardzo osolonej wodzie.
  • W między czasie przygotowyjemy masło czosnkowe.
  • Natkę pietruszki, czosnek dokładnie siekamy. Dodajemy bazylię i wszytsko dokładnie mieszamy z masłem, na jednolitą masę.
  • Do wystudzonych muszli wkładamy mięso ślimaków i wypełniamy masłem czosnkowym. (Po tej czynności można zamrozić ślimaki)
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ślimaki dołem do góry na ok.10-15 minut.

PRZYGOTOWANIE - ZIEMNIAKI:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w "łódeczki".
  • Wkładmay je do miski, bardzo dokładnie mieszamy je z dużą ilością oliwy z oliwek.
  • Posypujemy solą, tymiankiem i pieprzem.
  • Wkładamy na 30-40 minut, do zarumienienia, do piekarnika nagrzanego na 200-220 stopni.

 

 

SMACZNEGO :)

poniedziałek, 25 lipca 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2011/07/25 22:46:03
Nigdy nie próbowałam, ale chyba na takiego bym się skusiła, jestem ciekawa smaku:)
-
marta-gotuje
2011/07/26 20:26:41
Nigdy nie jadłam ślimaków, przyznam, że nawet trochę się boję jak o nich myślę ; ) Czy ich smak można do czegoś przyrównać, czy są niepowtarzalne, no i gdzie je zakupiłaś?:) pozdrawiam!
-
maryjerzak
2011/07/27 07:16:41
Nigdy nie jadłam ślimaków. Nie wiem, także jestem ciekawa ich smaku...:)
-
russkaya
2011/08/13 18:42:38
a ja bym się nie odważyła na ślimaka :)
-
nathalia8
2011/08/17 08:38:28
nigdy nie jadłam..nie wiem czy dałabym rade:)ale wygląda to fajnie:)
-
2015/03/31 15:00:16
Nie ma to jak ślimaczek ;)
www.roadamerican.pl/