Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Zapiekanka rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowa

W końcu kupiłam wymarzony rabarbar!

Postawnowiłam więc zrobić co¶ w stylu zapiekanki,a  nie zwykłe ciasto, które zawsze się robi.  

Chociaż czy można nazwać to zapiekanka.. nie wiem, ale co z tego skoro skamuje genilanie. Poł±czenie słodyczy truskawek z kwa¶nym rabarbarem i soczystym jabłkiem. A w ¶rodku kiedy deser lekko ostygnie robi się co¶ a'la budyń. :)

Zapiekanka rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowa

SKŁADNIKI:

  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanka m±ki pszennej ( 1/2 szklanki maki można zast±pić płatkami górskimi lub m±k± razow±)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 15 truskawek
  • 1 duże jabłko
  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g roztopionego masła (może być pół masła pół margaryny)
  • 200 ml mleka
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  • Jaja ubijamy na pianę. Dodajemy cukier, dalej miksujemy. Dodajemy przesian± m±kę, mleko, roztopione i lekko ostudzone masło i miksujemy na jednolit± masę.
  • Owoce myjemy. Jabłko kroimy na 1 cm kawałki, wycinamy gniazdka i usuwamy pestki. Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki. Z truskawek usuwamy szypułki, kroimy na połówki.
  • Owoce wrzucamy do żaroodpornego naczynia, mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na wierzch wlewamy/nakładamy ciasto i wkł±damy do piekarnika rozgrzanego na 180-200 stopni na ok. 30-35 minut, az z wierzchu lekko się zezłoci.
  • Wyci±gamy, lekko studzimy, posypujemy cukrem pudrem i nakładamy. W ¶rodku czeka na was niespodzianka w postaci zgestniałego sosu/budyniu. Pycha :)

 



 

Do zobaczenia :)

niedziela, 22 maja 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
nathalia8
2011/05/23 11:01:13
oo mniam!uwielbiam takie cuda!
-
maryjerzak
2011/05/23 16:23:24
Brzmi bardzo ciekawie..mniam:)