Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Zakwas żytni dla niecierpliwych - 60-cio godzinny

Chciałam zrobić chleb na zakwasie, a zapomniałam go zrobić. Miałam tylko 3 dni,a  przecież normalny zakwas robi sie ok. tygodnia. Szukałam, szukałam i w koncu znalazłam. Uratował mi życie ;D Jest genialny, a chlebek z niego wychodzi cudowny. Tym razem potrzymałam go troche ponad 60 godzin, ale nie miało to znaczenia, jedynnie jeszcze lekko wyrósł.

 

Zawas dla niecierpliwych

SKŁADNIKI:

  • 250 g m±ki żytniej typ 750
  • 250 g wody
  • 20 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

  • I dzień: Wymieszać ze sob±, najlepiej w wyższym naczyniu, 50 g wody, 50 g m±ki żytniej. Odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny, pod przykryciem.
  • II dzień: Do mieszaniny z I dnia dodać 100 g wody, 100 g m±ki żytniej i 20 g cukru. Dobrze wymieszać. Odstawic na kolejne 24 godziny pod przykryciem.
  • III dzień: Do mieszaniny z II dnia dodać 100 g wody i 100 g m±ki żytniej. Wymieszać ze sob± i pozostawic pod przykryciem na 12 godzin.
  • Wychodzi ok. 500 g zakwasu. Używam go do idealnego chleba na zakwasie żytnio-pszennego, gdzie zużywam cały zakwas.

 



zakwas trzymałam w naczyniu obok misy.

 

Do zobaczenia ; D





 

 

 

wtorek, 03 maja 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy