Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pani Kaczka w parze z Panem Renetą i ziemniaczkami wkoło.

Uwielbiam kaczkę. Od długiego czasu chodziła za mną i moją mamą, dlatego stwierdziłyśmy, ze na weekend majowy bedzie jak znalaz. Jest czas na jej zrobienie i miła atmosfera. Jak zwykle kacza idzie w parze z kwaśną, szarą renetą, dodatkową mała gruszką oraz ziemniaczkami.

Palce lizać, polecam ; )

 

Kaczka z jabłkami i ziemniaczkami

SKŁADNIKI:

  • Jedna, dorodna kaczka (2.5 kg)
  • 7 szarych renet
  • 2 zwykłe jabłka, małe
  • 1 mała, gruszka
  • sól, odrobina pieprzu
  • sherry do skropieniaduża
  • gałązka świeżego tymianku
  • ziemniaki (6 dużych ziemniaków)

PRZYGOTOWANIE:

  • Kaczkę umyć. Natrzeć ją odrobiną soli, odrobina pieprzu i tymiankiem.
  • "Napakować" ją trzema, szarymi renetami oraz gruszką. Włożyć do brytfanny lekko wysmarowanej oliwą, obłożyć resztą jabłek. Skropić sherry. Przykryć folią aluminiową i włozyc do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
  • Po godzinie zwiększyć temperaturę do 150 stopni.
  • Po kolejnej godzinie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i włożyć obrane i pokrojone ziemniaki, zalać wrzatkiem i posypać je miałka solą.
  • Po tej godzinie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, odkryć folię i piec jeszcze przez 30 minut. 
  • Kaczka powinna być aromatyczna, nie sucha i MUSI pięknie pachnieć ;D



Do zobaczenia ;D

niedziela, 01 maja 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
wiosenka27
2011/05/01 17:58:21
Ale jestes odważna bo ja chyba bym nie wzięła się za kaczkę.
Z jabłkami to podobno świetny duet:)
-
basiap-p
2011/05/01 18:01:21
wow, kaczka aromatyczna i wygląda wielce smakowicie! Jeszcze nie mam takiego pieczystego na swoim koncie, ale wszystko w swoim czasie;) pozdrawiam:)
-
majanaboxing
2011/05/01 22:33:43
Nie robiłam nigdy kaczuchy. Strasznie jestem jej ciekawa.
-
maly-kuchcik
2011/05/02 18:22:40
Powiem Wam, ze to w sumie nic trudnego, a naprawdę warto ; )
-
2011/05/08 18:25:25
Pięknie wypieczona :)