Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Migdałowe Szaleństwo

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moją małą zmianą. Jak powiedziałam, że zrobię, to zrobiłam ; ) Zmieniłam tylko składnik, zamiast kokosu dałam migdały, ponieważ nie posiadałam tamtego składnika.Kiedy "ciasto" było w piekarniku, nie mogłam się doczekać. Trochę trwa przygotowanie, ze względu na pieczenie i chłodzenie, ale jest łatwe i pyszne, ale baardzo słodkie ;D

Migdałowe Szaleństwo

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (pierwotnie 400g, ale ja dałam 460g, im więcej tym słodziej :) )
  • 2 jaja
  • 150g zmielonych migdałów (ja wzięłam całe, które zmieliłam w malakserze)
  • 300 ml mleka
  • 100 g czekolady (najlepiej gorzkiej, ale kto co lubi :) )

PRZYGOTOWANIE:

  • Wszytskie skadniki dokładnie mieszamy ze sobą.
  • Przelewany bardzo rzadką masę do formy. (Jeżeli nie używacie silikonowej to trzeba ją wysamrować masłem i wyłożyc papierem do pieczenia)
  • Wkładamy "ciasto", najlepiej na środkową półkę, do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, do którego włożyliśmy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą i umieścieliśmy je półkę niżej pod "ciastem".
  • Pieczemy 80 minut. Po 25-30 mintach najlepiej przykryć "ciasto" folią aluminiową, żeby się nie spaliło z wierzchu.
  • Wyciągamy Migdałowe Szaleństo, studzimy i wkładamy na godzine na najzimniejszą półke do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej, z odrobiną mleka, czekoladą.
  • Znów wkładamy do lodówki, najlepiej na 2-3 godziny.

 



Do zobaczenia :)

sobota, 07 maja 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
2011/05/07 21:26:47
widziałam ten przepis w wersji z kokosem, ten też musi być pyszny, ale przede wszystkim - w serduszkowej formie :) bomba!
-
bjedronaa
2011/05/07 23:28:29
No forma serduszka wygląda uroczo ;)
Szkoda, że nie dodałaś zdjęcia jak ciacho wygląda w środku :)
-
panna_malwinna
2011/05/08 06:23:45
apetyczne to ciasto. idealne do porannej kawki gdy za oknem pada
-
acirinka
2011/05/08 10:07:32
Bardzo ciekawe ciasto. Cały blog bardzo ciekawy:).
-
maly-kuchcik
2011/05/08 12:22:46
Niestety nie zrobiłam zdjecia jak wyglada w środku.
Ta forma serduszko jest niezawodna ;D
-
chantel111
2011/05/08 12:41:30
apetycznie i uroczo :)
-
nathalia8
2011/05/08 13:15:13
jak ja uwielbiam aromat migdałów...a kształt serduszka jest piękny:)chętnie bym się poczęstowała:)
-
maly-kuchcik
2011/05/08 14:49:25
Proszę bardzo. Już daje kawałek :)
-
asialc1
2011/05/08 21:18:46
śliczne i apetyczne :-)
pozdrawiam serdecznie
Asia
-
sowa_nie_sowa
2011/05/09 19:56:27
Bardzo ciekawe ciasto, niewiele w nim jest konkretnych składników - w sensie mąka, ser itp. - a jednak wyszło coś konkretnego:)
Też bym chciała zobaczyć jak wygląda w przekroju, może więc sama zrobię...?
Pozdrowienia:)
-
maly-kuchcik
2011/05/10 22:20:43
Z małej ilości składników można wyczarować cudo :)