Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

Od bardzo dawna planowałam chleb na zakwasie. Zawsze robiłam bułeczki lub chleb na samych drozdżach. Aż w koncu nie wytrzymałam i zdecydowałam się. To już druga wersja mojego chleba żytnio-pszennego, ta jest z suszonymi pomidorami z Włoch, a poprzedni był bez dodatków.

 

Chleb na zakwasie żytnio-pszenny z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI:

  • 35 dag m±ki żytniej typ 750
  • 20 dag m±ki pszennj (mam jeszcze w zapasie od 10-15dag w zależno¶ci ile potrzeba)
  • łyżka stołowa soli
  • 3 dag ¶wieżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 50-100 g suszonych pomidorów ( najlepiej nie z oliwy)

PRZYGOTOWANIE:

  • Robimy rozczyn z drożdży: do 250 ml ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukry, dobrze mieszamy i zostawiamy do ich podro¶niecia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
  • Mieszamy m±ki ze sob±, dodajemy sól, zakwas, wyro¶nięte drożdże, pokrojone, suszone pomidory i wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto byłoby zbyt "mokre" dodajemy więcej m±ki, a gdyby było zbyt twarte odrobinę ciepłej wody. Dobrze wyrabiamy.
  • Podsypujemy blachę z piekarnika, podsypujemy j± m±k±, kł±dziemy na ni± uformowany bochen chleba, nacinamy lekko, z wierzchu w 4 miejscach i zostawiamy do wyro¶niecia na minimum 3 godziny, najlepiej na cał± noc.
  • Wyro¶nięty chleb wkładamy do nagrzanego piekarnika na 240 stopni na 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 220 i pieczemy od 35-50 minut. Njalepiej sprawdzić po 40 minutach (lub odrobinę wcze¶niej).

WSKAZÓWKA:

Aby chlebek podrósł jeszcze w piekarniku najlepiej włożyć naczynie z gor±c± wod± pod plachę z chlebem.

Do zobaczenia ;D

wtorek, 03 maja 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
judik1119
2011/05/03 13:08:34
Cudowny chlebek!:)
-
maly-kuchcik
2011/05/03 16:02:03
Dziękuję, ; )
-
2011/05/03 16:09:40
Bardzo apetyczny chlebu¶ :)
-
basiap-p
2011/05/04 01:24:30
lubię chlebki z suszonymi pomidorami:)
-
nathalia8
2011/05/04 09:40:47
chlebek pierwsza klasa!
-
2011/05/04 17:01:30
chyba nigdy nie uda mi się zrobić chleba na zakwasie, bo jestem w gor±cej wodzie k±pana i wszystko muszę mieć na 'już'. Chlebek wygl±da przepysznie - podziwiam.
-
2011/05/04 17:13:53
Ja jeszcze się nie odważyłam zrobić chleb na zakwasie,
ale prędzej czy póĽniej zrobię go!
-
maly-kuchcik
2011/05/04 20:57:26
Dzięki za komentarze ; )
Powiem szczerze, ze ja też nie mogłam sie zdecydować na chleb na zakwasie i troche się bałam zrobić zakwas i w ogóle, ale wszystko wyszło super i nie było trudno. ; )
-
czarna-kika
2011/05/05 11:28:30
Twój chlebek wyszedł ¶liczny:) i na pewno bardzo smaczny
-
maly-kuchcik
2011/05/05 22:27:43
Chrupiacy z zewn±trz i miekki i pachnacy w ¶rodku ; )
-
soul_kitchen
2011/05/06 21:22:55
Przepiękny chleb! Wygl±da naprawdę wspaniale
-
2011/05/07 07:44:58
Wspaniały chleb !:)
-
2011/05/08 18:24:30
Piękny chlebu¶ :)