Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Baranek na śniadanie, czyli bułeczki.

Zawsze trzeba wprowadzic trochę kreatywnosciw  swoje życie, wiec zamiast nudnego chleba czy zwykłych bułek można zjeść baranka, a dla nikogo nie zabraknie. ; )

Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki", którą dostałam od moich koleżanek na urodziny, dziękuję im za to bardzo ; ))

 

(Wielkanocny) Baranek - ale nie tylko na święta

SKŁADNIKI:

  • 38 dag mąki pszennej
  • 12.5 dag mąki żytniej
  • 1 torebka suszonych drożdży ( ja użyłam świeżych, 3 dag)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyzeczki soli
  • 2 ubite jajka
  • 5 dag stopnionego masła
  • posiekane migdały (zamiast nich użyłam górskich płatków owsianych)
  • 2 rodzynki

PRZYGOTOWANIE:

  • Mieszamy oba rodzaje mąk, razem z drożdżami. (Jeżeli używasz świeżych pamiętamy o zrobieniu wcześniej roszczynu z drożdży, odrobiny ciepłego mleka, cukru  i łyżeczki mąki)
  • Dodajemy cukie , sól, 1 i 1/2 jajka (pół odłóż do wysmarowania baranka przed upieczeniem), stopione i ostudzone masło oraz 250 ml ciepłej wody.
  • Wyrabiamy ciasto przez 5 minut ( ręcznie bądź mikserem).Odkładamy ciasto w cepłe miejsce do wyrośniecia.
  • Gdy urosnie wyrabiamy je jeszcze przez 3 minuty. Następnie oddzielamy 1/4 porcji, formujemy główkę, uszy i nóżki, a z reszty ciasta formujemy małe bułeczki. Łaczymy wszytsko razem w formę baranka. Odłóż baranka na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem lub podsypaną maką w ciepłe miejsce do podwojenia jego objętości.
  • Po tym czasie włóż dwie rodzynki w miejsce oczu baranka, wysmakruj go pozostawionym wcześniej żółtkiem lub białkiem (dowolnie), posyp płatkami górskimi w dowolnej ilosci i włóż do nagrzanego na 200-220 stopni piekarnika. (ja piekłam w 200 stopniach, ta temperatura była wystarczająca) i pieczemy przez 25 minut.

 



Do zobaczenia. ; )

czwartek, 28 kwietnia 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/05/01 22:33:16
Fajny! Robiłam takiego baranka w zeszlym roku:))
Pozdrowienia.
-
maly-kuchcik
2011/05/02 18:27:51
Ten baranek to trafny przepis na bułeczki, przynajmniej moim zdaniem ; p