Pasja, w moim wypadku, nazywa się gotowaniem.
Blogowisko.org Akcja: Nie kradnij zdjęć! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Artystyczne florentynki, zamiast prezentu

Nie spodziewałam się, ze zrobią taką furorę.

Te florentynki są świetną alternatywą na prezent, kiedy nie ma się na niego pomysłu. Łatwe, w miarę szybkie do zrobienia i smaczne. Dzięki solonym orzeszkom są chrupiące, nie za słodkie. Jak ktoś lubi smak krówek, to przepis dla niego. Pochodzi on z książki Nigelli Nigella Światecznie, oczywiście jest kilka moich zmian.

Artystyczne florentynki

SKŁADNIKI:

  • 200  g miałkiego cukru ( ja dałam 100g)
  • 60 ml wody
  • 150 złotego syropu (może być miód)
  • 150 g  solonych orzeszków ziemnych (dałam 200g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 25g miękkiego masła
  • 1 i 1/4 łyzeczki sody oczyszczonej (dałam 2)

PRZYGOTOWANIE:

  •  Wykładamy blachę do pieczenia folią alumionową i dobrze smarujemy masłem, żeby nasza masa sie nie przykleiła.
  • Wsypujemy do garnka cukier, zalewamy wodą i syropem (bądź miodem) i ostrożnie zagotowywujemy.Kiedy to nastąpi zwiększamy ogień i gotujemy intensywnie przez 5 minut. Karmel moze sie dymić, ale nie ma co się przejmować.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i drewnianą łyżką wmieszamy po kolei orzechy, wanilię, masło i na koncu sodę oczyszczoną.
  • Wylewamy szybko bursztynową, kleistą masę na blachę, tworząc płaską warstwę.
  • Pozostawiamy do sotygnięcia. Potem łamiemy na kawałki i przechowujemy w szczelnym pojemniku. Najlepiej trzymać je w zimnie.

 

 

Do zobaczenia.

środa, 27 kwietnia 2011, maly-kuchcik

Polecane wpisy

Komentarze
atina_bc
2011/04/28 05:45:00
Świetnie wyglądają:) A tę książkę Nigelli uwielbiam, jest taka cudownie świąteczna:) Pozdrawiam!
-
basiap-p
2011/04/28 16:05:14
ależ one fajnie wyglądają!
-
maly-kuchcik
2011/04/28 16:28:42
Dziękuję bardzo ; )
-
Gość: Cytryna Malina, *.play-internet.pl
2011/05/01 11:49:36
Przepis genialny! Już znajduje się w mojej liście: do zrobienia ;-)
-
maly-kuchcik
2011/05/01 14:41:20
Tak, to prawda. Ta ksiażka jest swietna ; D
-
Gość: ewa83, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2011/12/21 09:03:49
Witam,
chciałam zaptyać jak florentynki wyglądają po zastygnięciu? są twarde? moje są takie ciągnące, i nie wiem czy takie powinny byc?
pozdrawiam Ewa
-
Gość: nolla, *.smgkrc.com.pl
2012/01/24 12:23:15
moje tez nie wyszły tak jak powinny, na brzegach były ciągnące, a w środku zastygnięte, ale raczej miękkie (tak jak krówka). W smaku fajne, ale nie takie, jak miały wyjść w założeniu. Czy to może być wina zbyt niskiej temperatury? Karmel przy zdejmowaniu z ognia był bursztynowy i lekko spieniony, tak jak mówił przepis... Zastanawiam się gdzie tkwił haczyk:) Pozdrawiam
-
Gość: , *.05.gwa.telkab.pl
2012/12/20 22:48:08
mi też nie zastygły, coś nie tak z przepisem.